Aktiviteter
Kl. 8.45 vil vi gerne have at alle børn er kommet, da vi her begynder vores samling og formiddagsmåltid. Hvis barnet afleveres mellem kl. 8.45 og 9.15 så kan man stikke hovedet ind på stuen og få øjenkontakt med en af os og så kommer vi gladeligt ud og tager imod barnet. På denne måde undgår vi at forstyrre den aktivitet, der er på stuen.
For at opnå målet nærvær og få dækket de seks læreplanstemaer, har vi valgt at strukturere temaerne fordelt hen over året. Grundpillen i vores hverdag og pædagogik er nærvær. Disse kan være manuel beskæftigelse f.eks. maling, yoga, madlavning, sang/musik, emnearbejde, motorik/løb, ture i nærmiljøet, Trin for Trin og dialogisk oplæsning.
Ved mange aktiviteter er børnene opdelt efter deres nærmeste udviklingszone. Planen over aktiviteterne bliver "offentliggjort" i vores ugeplaner og på opslag på AULA.
Vi værner om traditionerne ved de forskellige højtider, så som fastelavn, påske og jul.
For at gøre barnet skoleparat, laver vi specielle aktiviteter i deres sidste halve år i børnehaven.
Vi samarbejder med psykolog, talepædagog, ergoterapeut, sundhedsplejen. Som forælder kan man benytte disse anonymt.
Her i Sct. Georgs Gårdens har vi en sprogansvarlig, som laver sprogvurderinger på børnene når de er 3 og 5 år samt efter behov. Det er disse sprogvurderinger kombineret med vores observationer i praksis, der danner udgangspunkt for specifikke sproglige indsatser ud over den sprogstimulering, der er implicit i stort set alle vores aktiviteter.
Vi offentliggør størstedelen af vores aktiviteter på AULA så forældrene kan følge med i, hvad der foregår i institutionen. De vil samtidig være at finde på opslagstavlerne.
Individ, fællesskab, omsorg og leg
Individ og fællesskab
Børn udvikler sig og lærer sammen med andre børn og voksne, og i løbet af de første år opdager de langsomt de andre børn. Vi har fokus på det enkelte individ, men også på fællesskabet.
Det er vigtigt, at børn kan være end el af et fællesskab. I daglig dagen øver man sig på at indgå i et fællesskab, og fællesskabet lærer af den enkelte. Man lærer at lytte til de andre, at vente lidt og udsætte sine egne behov.’ Vi skaber rammerne for fællesskabet og glæden ved at være med i det.
Omsorg
Vi drager omsorg for børnene ved alt hvad vi laver. Fra at mor og far kommer ind af døren om morgenen, hvor vi møder dem og børnene, får øjenkontakt og en lille snak om hvordan det går, og sørger for at tage afskeden med mor og far bliver god. Vi drager omsorg ved at se det enkelte barns behov, kende deres signaler, og vise interesse i deres trivsel.
Socialisering er også en del af omsorgen for barnet. Børnene bliver opdraget til at være i både det nære og det store fællesskab. Der er nogle regler og normsæt i institutionen, som vi værdsætter, for at hverdagen og fællesskabet kan fungere. Disse normsæt lærer børnene hurtigt, om hvad de må og ikke må.
Vi giver vores normer og værdier videre til børnene. Det er med til at give dem en tidlig forståelse af de regler og krav, der skal til for at vi kan være sammen i et fællesskab.
Leg
Børn lærer verden at kende ved at lege. Vi sætter rum og rammer for børnenes leg. Vi er som pædagogisk personale med på sidelinjen som iagttagere og griber ind, hvis legen udvikler sig i en uheldig retning. Vi hjælper dem med at komme ind i legen igen og hjælper dem med at håndtere uenigheder.
Børnene udvikler sociale kompetencer igennem leg. Gennem legen lærer børnene at forhandle, og lave aftaler og regler. Børnene lærer, at det er i orden at sige ’nej’. Det er vigtigt at lære, at jeg, bestemmer hvad jeg vil, og ikke vil, og at kunne finde alternative løsninger.